De natuur als medicijn

15.12.2020 Gezondheid
We zijn met zijn allen massaal aan het wandelen geslagen. Ideaal want de natuur heeft een positieve invloed op zowel geest als lichaam. Ook Benno Geertsma van Natuurpunt en het Netwerk Natuur en Gezondheid is overtuigd van die link tussen natuur en gezondheid. “We willen de natuur naar de mensen brengen en de mensen naar de natuur.”

Benno Geertsma is een van de initiatiefnemers van het Netwerk Natuur en Gezondheid. De missie van dit netwerk? “We willen een gezonde, groene leefomgeving voor iedereen. Daarvoor is samenwerking nodig. Daarom zetten we de natuursector, de gezondheidssector, ruimtelijke ordening, … aan om de krachten te bundelen”, vertelt Geertsma. “Zo willen we enerzijds meer natuur naar de mensen brengen. Anderzijds willen we de mensen ook meer de natuur in krijgen.

Een concreet voorbeeld zijn de ‘biowalks’ in Nederland, waarbij mensen met diabetes met een gids de natuur in trokken. Na een halfuurtje wandelen bleek hun bloedsuikerspiegel al gedaald te zijn. In Schotland heb je ook huisartsen die hun patiënten een dosis natuur voorschrijven. Het zou geweldig zijn als dat ook in ons land kan.”

Meer en meer onderzoek bewijst het

Die link tussen natuur en gezondheid is niet uit de lucht gegrepen. Meer en meer wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat een groene leefomgeving wel degelijk een positieve invloed heeft op ons lichamelijk én geestelijk welzijn. “Een recent onderzoek van de Universiteit Hasselt heeft aangetoond dat activiteiten in de natuur het risico op een burnout verkleinen”, zegt Geertsma. “Want de natuur verlaagt onder meer je stresshormoon, hartslag, enzovoort.

Ook de Universiteit Antwerpen doet steeds meer onderzoek. Het zou heel nuttig zijn om te weten hoeveel groen we nu precies nodig hebben voor een positief gezondheidseffect. En welke soort groene leefomgeving het beste past bij welke doelgroep. Zo meet een Nederlands ziekenhuis de impact van een speciale chemotuin op mensen met kanker. Die resultaten zijn belangrijk om een gezondheidsbeleid uit te stippelen.”

Groene wachtkamers en zorgtuinen

Ook in Vlaanderen trekken meer en meer zorginstellingen die groene kaart. “In het AZ Sint-Lucas in Brugge hebben ze een wachtkamer in de natuur. Wie moet wachten op zijn doktersafspraak, kan ondertussen een wandelingetje in het groen maken”, vertelt Geertsma. “Een woonzorgcentrum in Dessel heeft dan weer een zorgtuin aangelegd om bewoners en hun familieleden tot rust te laten komen in een groene omgeving.”

Het positieve verhaal rond de voordelen van de natuur op de gezondheid slaat dus duidelijk aan. Steeds meer organisaties, onderzoekers en universiteiten sluiten zich aan bij het netwerk. “Dat is belangrijk, want op dit moment is er nog te weinig van dat groene medicijn in Vlaanderen. We bouwen onze regio vol aan een razend tempo, waardoor er te weinig ruimte is voor natuur.”

Alle voordelen van de natuur?

Bekijk het filmpje op www.netwerknatuurengezondheid.be.