OZ Shop - adviesdag beter slapen

Rug, zij of buik: wat is de beste slaaphouding?

09.03.2020 Gezondheid
Iedereen heeft een favoriete slaaphouding, vaak al sinds de kindertijd. Is jouw slaaphouding goed voor je rug? We checken het even voor jou.

Op je zij

Goed bezig! Zijliggers bewegen 60 keer per nacht. En dat is goed voor je rug. Waar moet je op letten voor een optimale zijlig?

  • Zorg voor een grote hoek tussen romp en dijen.
  • Houd je romp zo recht mogelijk.
  • Leg eventueel een kussen tussen je knieën en tegen je romp, als ondersteuning.
  • In een bolletje slapen is niet goed.

Op je rug

Ruglig is ook een goede houding waarmee je je organen minder belast. En je rug blijft goed ondersteund. Nadeel is wel dat je makkelijker gaat snurken.
Tips voor een nog betere ontspanning van je rug:

  • Draai één van je knieën opzij en naar buiten.
  • Ondersteun je nek met een dun hoofdkussen.

Op je buik

Buiklig is de minst goede slaaphouding voor je rug en je organen. Je moet je hoofd opzij draaien en dat geeft spanning in je nek. Het enige voordeel: je snurkt minder als je op je buik ligt.

  • Probeer over te stappen naar een andere houding. Door bv. een kussen tegen je wang te leggen. Je verandert spontaan van houding tijdens je slaap.
  • Toch verknocht aan buiklig? Leg een kussen onder je buik om de spanning in je rug wat weg te nemen.

TIP! 
Net als overdag geldt tijdens je slaap: blijven bewegen! Het is belangrijk dat je in je bed vaak wisselt van houding: liefst tussen rug- en zijlig, buiklig is minder aan te raden.

Wist je dat?

De matras van Yuno is ontwikkeld samen met Custom8, een spin-off van KU Leuven. Medewerkers van de afdeling biomechanica ontwikkelden het meetsysteem en de samenstelling van de YUNO matras. Zo wordt je matras aangepast aan je lichaamsbouw. Op de Yuno matras lig je recht, horizontaal en dus 100% correct.

Wil je zelf graag advies op maat over een gepersonaliseerde YUNO matras? Kom dan zeker naar onze adviesdagen Beter Slapen in één van onze OZ shops! 

Meer info over de adviesdagen Beter Slapen