Corona sneltesten: kom jij hiervoor in aanmerking?

05.01.2021 Gezondheid
De klassieke “PCR-test” is momenteel de meest betrouwbare test om personen te testen op COVID-19, maar er is ook een toenemend aanbod van sneltesten (ook wel “antigeentesten” genoemd).

In de officiële testprocedure op de website van Sciensano lees je voor wie die sneltesten geschikt zijn.

Elk gebruik van een sneltest buiten deze officiële teststrategie wordt afgeraden. Belangrijk is dat sneltesten momenteel nog af te raden zijn bij mensen die geen symptomen hebben. Het is nog te onduidelijk hoe betrouwbaar ze dan zijn. Een sneltest kan ook nooit dienen om geen quarantaine te hoeven doen wanneer er een verhoogd risico is om besmet te zijn.

Algemeen geldt: ben je bezorgd over je gezondheid of over bepaalde symptomen, dan vraag je best eerst advies aan je huisarts.

Meer informatie over wat je van sneltesten kan verwachten, hoe betrouwbaar ze zijn, welke risico’s ze inhouden, enz. kan je ook vinden op deze websites:

Let op: er worden op het internet ook namaaktests aangeboden. Deze tests zijn niet verboden, maar worden ten stelligste afgeraden. Informeer je dus goed bij je huisarts en op de bovenstaande websites vooraleer je een zelftest overweegt.