groepsvaccin meest kwetsbare

Besmettingen tussen volledig gevaccineerden met 90% verminderd

03.09.2021 Gezondheid
Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, gebruikt testresultaten en de gegevens van contact tracing om na te gaan hoe goed vaccinatie beschermt tegen een COVID-19 besmetting.

Betere bescherming na volledige vaccinatie

In een onderzoek naar de werkzaamheid van de coronavaccinaties, werden 8.000 gevaccineerde en 282.000 niet-gevaccineerde hoog-risicocontacten vergeleken. Hieruit blijkt dat bij mensen met een volledige vaccinatie met de mRNA-vaccins van Pfizer of Moderna, de kans op een besmetting met 74 tot 85% verminderde. De bescherming was duidelijk beter na volledige vaccinatie dan na slechts 1 dosis van een mRNA-vaccin.

Deze studie houdt rekening met alle positieve testen, dus ook bij personen die geen symptomen vertoonden. De graad van bescherming tegen het coronavirus ligt in deze studie daarom iets lager dan in studies naar bescherming tegen (ernstige) symptomatische ziekte.

Gevaccineerden geven het virus minder vaak door

Als iemand na volledige vaccinatie toch nog geïnfecteerd raakt, is die persoon dan even besmettelijk als een ongevaccineerd persoon? De onderzoekers keken daarvoor naar besmettingen tussen 990 personen met een infectie na volledige vaccinatie en hun ongevaccineerde hoog-risicocontacten. Personen die gevaccineerd waren gaven het virus 52 tot 62% minder vaak door dan ongevaccineerde personen.

Zijn zowel de geïnfecteerd als zijn hoog-risicocontact volledig gevaccineerd, dan zijn er ongeveer 90% minder besmettingen dan bij contacten tussen ongevaccineerde personen.

Dit zijn positieve resultaten, al zijn er een aantal kanttekeningen te maken bij het onderzoek; zo werd het onder meer uitgevoerd op moment dat de deltavariant nog niet dominant was in België.

Let op! Het is niet omdat je volledig bent gevaccineerd dat je geen rekening meer moet houden met de huidige sanitaire maatregelen. Draag je mondmaskers waar het verplicht is of aangeraden wordt en blijf je handen regelmatig wassen. Om zowel jezelf als anderen te beschermen.

Meer info

Meer informatie over het onderzoek van Sciensano.