Coronaproof reizen? Dit moet je zeker vooraf regelen.

06.08.2021 Gezondheid
Op reis deze zomer? Dat vraagt net iets meer voorbereiding dan anders. We lijsten graag de belangrijkste websites voor je op. Zo kan je tijdig alles regelen en zorgeloos genieten van je vakantie.

Waar te beginnen?

Een beste vertrekpunt is de nieuwe website Re-open EU. Je vindt er o.a. een overzicht van de maatregelen per land – van regels voor quarantaine tot testvereisten. De site wordt steeds aangepast wanneer nieuwe info bekend zou raken. Uiteraard kan je ook terecht op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.

Hoe vraag je een Covid-19 certificaat aan?

Sinds 1 juli kan je makkelijker door Europa reizen met een Europees Covid-19-certificaat. Dat vraag je eennvoudig aan met je smartphone via www.covidsafe.be of met je laptop of computer via www.mijngezondheid.belgie.be. In beide gevallen meld je je aan via Itsme.

Je kan het Covid-19 certificaat ook telefonisch aanvragen via 078 78 78 50 als je in Vlaanderen woont of 02 214 19 19 als je in Brussel woont. Hou wel rekening met vier dagen verwerkingstijd vooraleer je het certificaat in de bus ontvangt.

Let op: om het certificaat te kunnen bekomen moet je aan één van deze voorwaarden voldoen:

  • Je bent - volledig - gevaccineerd tegen Covid-19.
  • Je hebt een negatieve PCR-test afgelegd die niet ouder is dan 72 uur.
  • Je testte in de voorbije 6 maanden positief op Covid-19 en hebt immuunstoffen tegen de ziekte.

Meer info over het Covid-19 certificaat >>

 

Heb je recht op een gratis PCR-test of een tegemoetkoming?

Tussen 28 juni en 30 september is er een tegemoetkoming op PCR-testen voor iedereen die nog niet de kans kreeg om zich te laten vaccineren. Heb je een voorschrift of testcode, dan is de test gratis. We hebben alle info voor je opgesomd op onze website.

Meer info over de PCR-test >>

 

Wat als ik ziek word in het buitenland?

Medische hulp nodig in het buitenland? Je kan dag en nacht terecht bij de medewerkers van Mediphone Assist. Voeg het nummer +32 2 778 94 94 nu al aan je contacten toe, zodat je het op vakantie altijd bij de hand hebt.