PCR-test nodig deze zomer? Bekijk de RIZIV-tarieven en -vergoedingen

23.06.2021 Gezondheid
In de zomer van 2021 wil onze overheid reizen en culturele evenementen mogelijk en toegankelijk maken voor iedereen. Daarom voorzien ze, tussen 28 juni en 30 september, een tegemoetkoming voor PCR-testen voor iedereen die nog niet de kans kreeg zich volledig te laten vaccineren.

Heb je een voorschrift of testcode, dan is de test deze zomer gratis.

Voor wie?

PCR-testen uitgevoerd volgens de testrichtlijnen (symptomatische personen, hoog risicocontacten, pre-hospitalisatie, terugkerende reizigers uit rode zones) blijven volledig vergoed door de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging.

(Mits doktersvoorschrift of een activatiecode van 16 karakters via SMS na het invullen van het Passenger Locator Form (PLF) of die wordt doorgestuurd door de contactonderzoekers.)

Je vertrekt naar het buitenland of neemt deel aan een groot cultureel evenement?

Je bent volledig gevaccineerd?

Je zal een Europees digitale coronacertificaat kunnen bekomen waarmee vrij reizen tussen de EU-lidstaten makkelijker wordt. Ook voor de deelname aan grote culturele evenementen kan dit certificaat vereist zijn. In dit geval, heeft u geen test nodig.

Meer info over het certificaat kan je hier vinden: www.vlaanderen.be/covid-certificaat (o.a. de aanvraagprocedure). Het certificaat is vanaf woensdag 16 juni 2021 te verkrijgen in België.

Je bent nog niet (voldoende) gevaccineerd

Via een recente negatieve PCR-test kan je ook het Europees digitale coronacertificaat bekomen. Kinderen van 6 tot 17 jaar en personen die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren hebben recht op een tegemoetkoming voor 2 PCR-testen uitgevoerd van 28 juni tot 30 september 2021.

Hoe krijgt u uw test terugbetaald?

Via de website mijngezondheid.be kan je de testcodes krijgen waarmee de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging de test vergoedt. De testcode is 10 dagen geldig. Meer informatie over het verkrijgen van deze testcodes kan je terugvinden via de website info-coronavirus.be.

Bekijk ook steeds de website van Buitenlandse Zaken om na te gaan wat de meest recente reisadviezen en vereisten zijn om naar bepaalde landen te reizen.

Voor de volledigheid: Ook PCR-testen waarvoor geen tegemoetkoming is voorzien door de verplichte ziekteverzekering zijn mogelijk. Er geldt een maximumtarief van 55 euro voor deze testen (inclusief staalafname en andere kosten) en 120 euro voor snelle PCR-testen waarbij het resultaat binnen de 3 uur beschikbaar is na de staalafname.