vaccinatie

Derde dosis voor de inwoners van woonzorgcentra en 65-plussers

05.10.2021 Gezondheid
De Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid heeft besloten een extra dosis vaccin aan te bieden aan alle bewoners van woonzorgcentra en aan alle 65-plussers. Ziehier hoe dit in zijn werk zal gaan!

Voor de bewoners van woonzorgcentra

Door hun verminderde immuniteit reageren bewoners van woonzorgcentra, minder efficiënt op een COVID-19 besmetting, waardoor zij een groter risico lopen op ernstige ziekte. Leven in gemeenschap maakt een besmetting ook gemakkelijker. Daarom heeft de IMC Volksgezondheid (waarin alle ministers van Volksgezondheid zetelen) beslist om aan de bewoners van rusthuizen een extra dosis te geven van het vaccin op basis van een boodschappermolecule (mRNA-vaccin), d.w.z. van Pfizer of Moderna. Die derde dosis kan tegelijk met het vaccin tegen de seizoensgriep toegediend worden, zonder het risico van extra bijwerkingen of van een verminderde werkzaamheid van een van beide vaccins. De toediening van die 3e dosis is mogelijk ten minste 4 maanden na de eenmalige dosis van Johnson & Johnson of na de 2e dosis van AstraZeneca, en ten minste 6 maanden na de tweede dosis van de vaccins Pfizer en Moderna.

Voor 65-plussers

Net als de bewoners van een rusthuis, hebben 65-plussers een minder goede immuniteit en lopen zij dus meer risico om ernstig ziek te worden door COVID-19. Daarom werd beslist om ook aan hen een extra dosis van het mRNA-vaccin aan te bieden. Deze vaccinatie zal in dalende lijn en in fases worden uitgevoerd, te beginnen met mensen van 85 jaar en ouder. Zij zullen binnenkort een uitnodiging ontvangen.

Graag meer info?