Het Europees COVID-19-certificaat aanvragen

21.06.2021 Gezondheid
Vanaf 1 juli kan je makkelijker door Europa reizen met een Europees Covid-19-certificaat.

Om het certificaat te krijgen moet je aan een van de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je bent - volledig - gevaccineerd tegen COVID-19.
 • Je hebt een negatieve PCR-test afgelegd die niet ouder is dan 72 uur.
 • Je testte in de voorbije 6 maanden positief op COVID-19 en hebt immuunstoffen tegen de ziekte.

Er zijn drie manieren om een certificaat aan te vragen:

 • Met je smartphone
  Surf naar www.covidsafe.be en meld je aan via Itsme. Je krijgt een QR-code die als je certificaat dient. Bewaar het op je smartphone zodat je het ook zonder internetverbinding kan openen. Je kan de QR-code ook laten afdrukken. In dat geval wordt het via bpost toegestuurd. Hou wel rekening met minstens vier dagen verwerkingstijd.
 • Met je computer of laptop (vanaf 23/6)
  Surf naar www.mijngezondheid.belgie.be en meld je aan via Itsme. Je krijgt een pdf met een gevalideerde QR-code die als certificaat dient. Sla het op of druk het af.
 • Telefonisch
  Bel 078 78 78 50 als je in Vlaanderen woont, of 02 214 19 19 als je in Brussel woont. Zorg dat je je rijksregisternummer bij de hand hebt, je zal dit moeten ingeven voor je aanvraag. Het certificaat wordt nadien naar je officiële adres verstuurd. Hou rekening met vier dagen verwerkingstijd.

In principe is de digitale versie van het certificaat voldoende. Je hoeft het dus niet af te drukken als het op je smartphone beschikbaar is.

Wat als ik mijn certificaat niet kan aanvragen?

Hou er rekening mee dat het certificaat pas beschikbaar is:

 • Ten vroegste één dag na de laatste vaccinatieprik.
 • Ten minste anderhalf uur nadat het labo de uitslag heeft geregistreerd voor bewijs van antistoffen door een doorgemaakte COVID-infectie.
 • Ten minste anderhalf uur nadat het labo de uitslag heeft geregistreerd van een negatieve PCR-test.

Zijn al deze voorwaarden voldaan en kan je nog geen certificaat aanvragen? Contacteer je vaccinatiecentrum als het gaat om een vaccinatie, het testcentrum in verband met een PCR-test of het labo voor de resultaten van een bloedonderzoek.

Informeer je voor je vertrekt

Hoewel het de wens is van iedereen om de gezondheidsbeperkingen voor reizigers binnen de Europese Unie te versoepelen en te harmoniseren, past elk land zijn eigen regels toe. Quarantaine, bewijs van volledige vaccinatie, negatieve PCR-test... om onaangename verrassingen te voorkomen, informeer je je best ruim op voorhand over de geldende maatregelen door de website van de FOD Buitenlandse Zaken te raadplegen www.diplomatie.belgium.be of de algemene site met informatie over het coronavirus www.info-coronavirus.be.