Man doet aankoop in de apotheker

Je hebt geen papieren voorschrift meer nodig als je geneesmiddelen ophaalt bij de apotheker

15.09.2021 Gezondheid
Vanaf nu kan je met je smartphone of eID je geneesmiddelen ophalen bij de apotheker dankzij de digitalisering van de voorschriften voor alle zorgverleners.

Vanaf 15 september kan je ervoor kiezen om je voorschriften voor je geneesmiddelen enkel digitaal te ontvangen. Met de digitalisering van je voorschriften heb je zelf meer controle. Je kan openstaande voorschriften (digitaal) beheren. Je hebt een beter overzicht op alle informatie, waaronder het digitaal medicatieschema. Daarnaast krijg je ook de mogelijkheid om je geneesmiddelen te reserveren bij een apotheek naar keuze. Bovendien kan je digitale voorschriften ook niet kwijtraken, omdat deze altijd online te raadplegen zijn.

Heb je nog dringend een voorschrift nodig en geraak je niet fysiek bij je arts? Dan kan hij je ook uit de nood helpen door een voorschrift digitaal aan jouw dossier toe te voegen.

Ook interessant voor zorgverleners

Het gebruik van digitale voorschriften biedt ook voordelen voor zorgverleners. Door hun administratie te digitaliseren en efficiënter te organiseren, kunnen zij meer tijd en aandacht besteden voor zorg en advies.

Het is ook eenvoudiger voor je behandelende zorgverleners om een digitaal overzicht te hebben van de geneesmiddelen die je nodig hebt. Zo is je medicatieschema ook steeds bijgewerkt.

Hoe werkt het?

Je kan het elektronisch voorschrift raadplegen op je smartphone, via verschillende apps of webapplicaties zoals mijngezondheid.be. Maar ook op je eID staat het voorschrift te lezen. Toon dus aan je apotheker het voorschrift op je smartphone of laat je eID scannen. De apotheker krijgt zo toegang tot alle openstaande voorschriften.

Gebruik je toch nog liever een papieren voorschrift? Geen probleem. Je zorgverlener zal je informeren over de mogelijkheden en jou de keuze geven of je een digitaal voorschrift wenst of niet.