De coronacijfers blijven alsmaar stijgen. Ook als ziekenfonds voelen we de impact hiervan zeer hard. We merken een enorme toename van het aantal telefoons en doktersbriefjes, waardoor de wachttijden oplopen. Onze medewerkers doen er alles aan om je zo snel mogelijk te helpen en bedanken je voor je begrip. Lees meer
vrouw ligt ziek in de zetel

Een milde griepepidemie? Met de juiste maatregelen kan het ook volgend jaar

27.10.2021 Gezondheid
Dankzij de preventie- en hygiënemaatregelen tegen COVID-19 zijn er dit jaar weinig griepgevallen geweest. Wat kunnen we doen om ook de komende jaren het griepvirus in te dijken?

Normaal gezien worden in België elk jaar 500.000 mensen getroffen door het griepvirus. Dat is ongeveer 8% van de Belgen. Wereldwijd veroorzaakt de griep jaarlijks zelfs tot 5 miljoen ernstige infecties en 500.000 sterfgevallen. Er bestaat dus geen twijfel over: het griepvirus of influenza is een erg besmettelijk virus dat op grote schaal ernstige infecties kan veroorzaken.

Symptomen van de griep

De meest voorkomende symptomenvan de griep zijn koude rillingen,hoofdpijn, heftige spierpijn,vermoeidheid en (hoge) koorts. Hetlijkt wel op een verkoudheid, maardan veel erger. De koorts kan binnen12 uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Door te praten, niezen of hoesten kan het griepvirus zich snel verspreiden.

Vaccinatie beschermt kwetsbare groepen

Het griepvaccin is een preventief geneesmiddel dat tussen oktober en december wordt toegediend om het lichaam te leren reageren op het virus, om op deze manier antistoffen aan te maken. Deze bescherming vermindert de kans op besmetting en zorgt ervoor dat je minder ernstig ziek wordt als je toch besmet raakt. Vooral voor oudere mensen en kwetsbare groepen is dit belangrijk.

Het belang van jaarlijkse vaccinatie

De griep is een cyclisch gegeven en elk jaar duiken er nieuwe varianten op. Het griepvaccin is dus elk jaar anders, maar heeft dezelfde bouwstenen. Eens je gevaccineerd bent, zal je een klein beetje bescherming houden voor het jaar nadien. Omdat het telkens een andere variant is, heb je een nieuwe vaccinatie nodig. Een jaarlijkse vaccinatie tegen de griep is dus belangrijk.

Coronavirus is geen griepvirus

We worden nu massaal gevaccineerd tegen Covid19, maar dat betekent niet dat we beschermd zijn tegen de griep. Elk vaccin is heel specifiek. Dus een vaccinatie tegen het ene virus beschermt niet tegen het andere. Vaccineren is in beide gevallen zeer zinvol.

Zijn er bijwerkingen na een vaccinatie met het griepvaccin?

Net als bij het COVID19vaccin zijn er ook bij het griepvaccin mogelijke bijwerkingen, zoals lichte koorts en een verharding of roodheid op de plaats van injectie. Maar vergeleken met de griep zijn dit milde symptomen en verdwijnen ze spontaan na enkele dagen.

 

Vaccinaties raadplegen

Via My Health Viewer kan je zelf je vaccinaties raadplegen. Ga naar www.myhealthviewer.be