De coronacijfers blijven alsmaar stijgen. Ook als ziekenfonds voelen we de impact hiervan zeer hard. We merken een enorme toename van het aantal telefoons en doktersbriefjes, waardoor de wachttijden oplopen. Onze medewerkers doen er alles aan om je zo snel mogelijk te helpen en bedanken je voor je begrip. Lees meer
Langdurige covid 19: nood aan informatie en erkenning

Langdurige COVID-19: nood aan informatie en erkenning

27.10.2021 Gezondheid
Over de hele wereld ervaren mensen uit verschillende leeftijdsgroepen, die eerder besmet zijn geweest met het coronavirus, enkele maanden later nog altijd symptomen die niemand kan verklaren. Zou het om langdurige COVID-19 gaan? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere internationale organisaties toonden belangstelling voor het probleem. Ook in België heeft de Ligue de Usagers des Services de Santé (LUSS) en het KCE een onderzoek gedaan naar de behoeften en opvolging van mensen die lijden aan langdurige COVID-19-symptomen.

Fysieke en psychische klachten

Langdurige COVID-19 houdt in dat patiënten, tot zelfs 6 maanden na een besmetting met het coronavirus, steeds symptomen ervaren. Het treft zowel mensen die een ernstige als een milde vorm van COVID-19 hebben gehad. Alle leeftijdsgroepen kunnen worden getroffen, maar het komt het vaakst voor in de leeftijdsgroep 35-69 jaar.

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen tot het ontstaan van langdurige COVID. Beschadiging aan de longen, het hart of andere organen door de virale infectie. Het lichaam kan ook abnormaal reageren op de infectie (immuunreacties, ontstekings- en auto-immuunreacties) of zelfs een verergering veroorzaken van bestaande ziektes zoals diabetes of hartaandoeningen. Deze drie soorten symptomen kunnen gecombineerd voorkomen, en verklaren de grote verschillen in hoe deze aandoening zich klinisch manifesteert.

De meeste patiënten klagen over abnormale, buitensporige vermoeidheid die niet overgaat na rust, of abnormale kortademigheid, zelfs bij mensen die voordien zeer sportief waren. Velen hebben ook last van geheugen-en concentratieproblemen.

Mentaal is het ook moeilijker. De studie toont aan dat langdurige COVID leidt tot een duidelijke vermindering van de levenskwaliteit en vaak moeilijkheden oplevert bij de terugkeer naar het werk. Patiënten voelen zich ook vaak verloren in ons gezondheidszorgsysteem en ondervinden een gebrek aan een globale aanpak van hun problemen. Daarbij komt nog eens de angst over de duur van de symptomen en hoe ze moeten omgaan met negatieve reacties in hun sociale of professionele omgeving.

Inkomensverlies en hogere medische kosten

Omdat de efficiëntie van de behandelingen voor langdurige COVID nog niet bekend zijn, is het moeilijk om een algemene beschermingsmaatregel om de betaalbaarheid van zorg te vrijwaren. Maar veel zorg die nuttig is in geval van langdurige COVID, zoals algemene medische consultaties, kinesitherapie, psychologen enz, wordt grotendeels al terugbetaald.

In afwachting van een algemene beschermingsmaatregelingen om de betaalbaarheid van de zorg te vrijwaren, stelt het KCE om een tijdelijke terugbetaling te voorzien om bepaalde tekortkomingen aan te pakken, zoals multidisciplinaire revalidatie (bv. samenwerking huisarts, kinesist, psycholoog) binnen de eerste lijn en neurocognitieve revalidatie, op voorwaarde dat deze ook wetenschappelijk worden geëvalueerd.