eHealth: je medisch dossier altijd binnen handbereik

16.02.2021 Gezondheid
Vroeger werd je medisch dossier op papieren fiches bewaard bij je huisarts. Communicatie met specialisten en ziekenhuizen ging toen nog via de post, of … per fax. Klinkt als een ver verleden, niet? Dat jouw medisch dossier tegenwoordig elektronisch bewaard wordt, is niets nieuw natuurlijk. Maar ken je er ook alle voordelen van?

De voordelen van het Elektronisch Medisch Dossier (EMD)

Overzichtelijk, snel en automatisch

Je Elektronisch Medisch Dossier is een stuk overzichtelijker. Moet je huisarts iets opzoeken? Dan kan dat nu met een klik op de knop, in plaats van een stapel papieren uit te spitten. Zo krijg je meteen de juiste informatie aangereikt tijdens je consultaties zelf. Bovendien zal je arts automatisch een melding ontvangen als het bijvoorbeeld tijd is om je tetanusvaccin te herhalen. Maar ook het delen van informatie tussen jouw arts en de specialisten die je raadpleegt, gaat een stuk efficiënter.

Beschikbaar op belangrijke momenten

Was je in het ziekenhuis? Dan wordt jouw arts daar meteen van op de hoogte gesteld met een rapport. Maar ook omgekeerd kan jouw arts makkelijker belangrijke gegevens uit je dossier aan een doorverwijzing koppelen. Doordat alle informatie sneller en efficiënter gedeeld wordt, kunnen specialisten, ziekenhuizen en huisartsen vlotter samenwerken, en word ook jij beter geholpen. Maar welke gegevens er precies gedeeld worden, dat bepaal jij.

Controle in eigen handen

Natuurlijk hebben niet alle zorgverleners zomaar toegang tot je gegevens. Je medisch dossier mag nooit zonder jouw toestemming gedeeld worden. Dus enkel als jij ermee instemt, kunnen artsen en zorgverleners waar je een therapeutische relatie mee hebt, je dossier raadplegen. Jouw toestemming kan je bij je huisarts geven door je identiteitskaart in te lezen, of via de website van de overheid mijngezondheid.be. Daar kan je je toestemming trouwens ook terug intrekken als je wil. Je kan dit regelen via “Toegangsbeheer” op de homepage.

Wat is het verschil met je Globaal Medisch Dossier?

Naast het EMD is er ook het GMD, of het Globaal Medisch Dossier. En dat levert je nog meer voordelen op. Want als je voor een GMD kiest, geef je je huisarts de opdracht om jouw medisch dossier zorgvuldig te beheren. Anderzijds engageer jij je dan ook om zoveel mogelijk dezelfde arts te consulteren, zodat je gegevens op één plaats gecentraliseerd blijven. Door je GMD is je huisarts op de hoogte van je volledige medische geschiedenis, en worden diagnoses en behandelingen beter op jouw noden afgestemd.

Tot 30% meer terugbetaald

Een bijkomend voordeel van het Globaal Medisch Dossier is dat je tot 30% meer krijgt terugbetaald voor de raadplegingen bij je huisarts. Het precieze percentage hangt af van de doelgroep waartoe je behoort. Weet wel dat je op elk moment van huisarts kan veranderen, en dus ook je GMD makkelijk kan worden overgedragen. Je bent dus niet verplicht om bij dezelfde huisarts te blijven om van de extra terugbetaling te genieten.