vrouw poetst haar tanden

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

08.10.2021 Gezondheid
Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd.

Wat is fluoridetandpasta?

Fluoridetandpasta is op die moment het meest doeltreffende en risicoloze beschermingsmiddel tegen tandbederf. De fluoride die tandpasta bevat zorgt ervoor dat tandbederf voorkomen wordt en dat het glazuur minder snel oplosbaar is. Dit betekent dat je tanden beter beschermd zijn tegen de zuren en suikers uit eten en drinken, waardoor er minder snel gaatjes zullen ontstaan. Het is dus belangrijk om een tandpasta te nemen die fluoride bevat.

Hoeveel tandpasta heb ik nodig?

De hoeveelheid tandpasta die je per poetsbeurt nodig hebt hangt af van je leeftijd.

  • Vanaf het doorkomen van de eerste melktandjes tot de leeftijd van 2 jaar is de nodige hoeveelheid tandpasta te vergelijken met de grootte van een rijstkorrel.
  • Voor kleuters tussen 2 en 6 jaar is de grootte van een erwtje aangeraden
  • Vanaf 6 jaar geldt dezelfde aanbeveling als voor volwassenen, namelijk om de tandpasta aan te brengen over de volledige oppervlakte van de tandborstel.

Er bestaan ook voedingssupplementen op basis van fluoride, maar in België is er geen enkele reden om deze aan te bevelen. Enkel in gebieden met een zeer laag fluoridegehalte in het drinkwater en bij onvoldoende gebruik van mondhygiëne producten is het te overwegen. In zulke gevallen is het advies van een tandarts erg belangrijk.

Fluoride in ons dagelijks dieet

De voornaamste fluoridebronnen in ons dieet zijn drinkwater, mineraalwater, thee, sommige fruitsappen en visproducten.

Let op, water met een hoog fluoridegehalte, maw meer dan 1,5 mg/L, is niet geschikt voor regelmatige consumptie door zuigelingen en kinderen jonger dan 7 jaar oud, ook niet voor de bereiding van poedermelk. Het is daarom belangrijk om de verpakking van flessen goed na te kijken.

Daarnaast pleit de Hoge Gezondheidsraad er ook voor om het fluoridegehalte duidelijk aan te geven op de verpakking van tandpasta’s en ze te controleren. Tandpasta's met meer dan 1.500 ppm fluoride mogen enkel verkocht worden in de apotheek en op voorschrift van specialisten.

Welke tandpasta voor kinderen?

We raden aan om voor een tandpasta voor kinderen niet enkel te kijken naar de leeftijd die vermeld staat op de verpakking. Maar naar het fluoridegehalte voor de juiste tandpasta. De hoeveelheid fluoride kan je aflezen in de ingrediëntenlijst op de achterkant van je tube tandpasta. Voor kinderen tot 6 jaar gebruik je best tandpasta met 1000ppm F-. De hoeveelheid tandpasta pas je aan op basis van de leeftijd. Tot 2 jaar een rijstkorrel en vanaf 2 jaar een erwt. Vanaf 6 jaar mag je kind een volwassen tandpasta met 1450ppm F- gebruiken en dit 1-2cm/keer. Let op: In veel peuter en kleuter tandpasta’s zit minder fluoride dan aanbevolen.