tips-tanden-poetsen

Laat je tanden zien - een jaarlijkse afspraak bij je tandarts loont

18.03.2021 Gezondheid
Een bezoek aan de tandarts zal wel nooit onze favoriete activiteit worden. Maar zelfs als je gezonde tanden hebt, is het toch belangrijk om jaarlijks op controle te gaan. Want zo worden mogelijke problemen vroegtijdig opgespoord en betaal je minder remgeld.

Misschien ben jij bij de gelukkigen en heb je een perfect gebit. Dan zou het kunnen dat je nu denkt: ‘Op controle bij de tandarts? Dat is toch helemaal niet nodig!’ Je bent zeker niet alleen, zo blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, waaronder OZ. Van alle klanten ging 55% in 2019 minstens één keer op consultatie bij een tandarts. Bekijk je de cijfers per leeftijdscategorie, dan merk je dat van alle kinderen tot en met 18 jaar 60% jaarlijks bij de tandarts gaat. Dat percentage neemt af met de leeftijd. Tussen 19 en 64 jaar gaat het om 54% en bij de 65-plussers zakt het naar 51%.

Dat is nog steeds te weinig. In 2016 voerde de overheid een maatregel in die mensen moet stimuleren om regelmatig hun gebit te laten controleren. Wie jaarlijks naar de tandarts gaat, moet minder remgeld betalen dan wie dat niet doet. Daarbovenop krijg je ook van je tandverzekering, Dentalia Plus, een hogere terugbetaling als je de jaarlijkse controle niet overslaat. Maar dat is niet de enige reden voor preventieve controles. Een tandarts kijkt of je beginnende gaatjes hebt en verwijdert tandsteen. Zo kan hij tijdig ingrijpen. Want hoe langer dat onbehandeld blijft, hoe groter de schade aan je tanden kan worden en hoe hoger de kosten later oplopen. Weet je niet zeker of je je tanden wel goed verzorgt? Dan hebben we hier alvast een paar tips:

Tanden verzorgen

  • Poets je tanden minstens 2 keer minimaal 2 minuten per dag met tandpasta om tandplak te verwijderen. Poets dus zeker ’s morgens en ’s avonds.
  • Kies voor tandpasta met fluoride. Gebruik een tandpasta aangepast aan je leeftijd: tandpasta voor kinderen bevat minder fluoride.
  • Vervang je tandenborstel elke drie maanden.
  • Flos om tandplak te vermijden.

Gezonde voeding en dranken

  • Eet maximaal vijf keer per dag. Het tandglazuur heeft immers tijd en rust nodig om te herstellen.
  • Drink water. Frisdranken en fruitsappen tasten je tandglazuur aan.

Verzeker je glimlach

Zelfs al draag je zorg voor je tanden, dan nog kan je soms op hoge kosten bij de tandarts botsen. Gelukkig hoef je daar met de tandverzekering Dentalia Plus niet van wakker te liggen, want je gebit is tot € 1.250* per jaar verzekerd. Tandsteen verwijderen of een beugel dragen? Zowel jij als je gezin kunnen rekenen op hogere terugbetalingen voor een uitgebreid aantal tandproblemen. Zo behouden jullie allemaal die stralende glimlach, wat er ook gebeurt. Ontdek meer info op www.oz.be/dentaliaplus

Spelboek tandenPoetsen? Da’s spelen!

Een kind motiveren om zijn tanden te poetsen: da’s niet altijd kinderspel. Maar met korte spelletjes wordt alles leuk! Een doolhof, knutselwerkjes, … Dit boekje voor kinderen van 6 tot 12 jaar maakt van je bengel in geen tijd een krak in tandverzorging!

Downloaden? Surf naar www.mloz.be/nl/brochures en typ ‘Versla de gaatjes’ in de zoekbalk. Veel poetsplezier!