De coronacijfers blijven alsmaar stijgen. Ook als ziekenfonds voelen we de impact hiervan zeer hard. We merken een enorme toename van het aantal telefoons en doktersbriefjes, waardoor de wachttijden oplopen. Onze medewerkers doen er alles aan om je zo snel mogelijk te helpen en bedanken je voor je begrip. Lees meer
Uitgestelde medische zorgen

1 op 5 stelt medische zorgen uit omwille van de kosten

14.10.2021 Gezondheid
Wie maakt helemaal geen gebruik van gezondheidszorgen en waarom? De Onafhankelijke Ziekenfondsen gingen met een enquête op zoek naar de antwoorden.

Uitgestelde medische zorgen

Het aantal mensen dat helemaal geen gezondheidszorgen gebruikt, daalt. In 2010 ging het nog om 7 % van de leden van de onafhankelijke ziekenfondsen. In 2018 maar om 5,4 %. Maar wie zijn die niet-gebruikers anno 2020? Vaak zijn het mannen die geen gebruik maken van gezondheidszorgen, ze wonen vaker alleen zonder partner en voelen zich vaker in uitstekende gezondheid. Nietgebruikers vertonen evenwel ook meer angst voor onderzoeken. Sommigen doen zelfs geen beroep op een tandarts, huisarts of specialist wanneer ze een medisch probleem hebben. De helft van de nietgebruikers geeft ook aan geen hulp van een psychiater of psycholoog te willen zoeken, mochten ze mentale problemen hebben.

Uitstel door pandemie

Uiteraard speelde COVID-19 een belangrijke rol in het gebruik of niet-gebruik van geneeskundige verzorging in 2020: twee op de vijf respondenten zegt dat ze in 2020 zorg uitstelden omwille van de epidemie en ongeveer een op de vier geeft aan bang te zijn een zorgverlener te raadplegen omwille van COVID-19. Voornamelijk voor mond- en tandzorg werd minder gekozen, met bijna een kwart van de respondenten die aangaven dat dergelijke zorg werd uitgesteld.

Uitgestelde medische zorgen

Andere opmerkelijke redenen waarom zorg wordt uitgesteld: een op de vijf respondenten geeft financiële redenen op voor het uitstellen van zorg en één op de acht kan de uitleg van zorgverleners maar moeilijk begrijpen.