dokter schrijft een ziektebriefje

Worden de ziektebriefjes voor enkele dagen ziekte binnenkort afgeschaft?

08.10.2021 Gezondheid
Hoewel we soms zelf kunnen inschatten in welke mate we ziek zijn en moeten uitzieken, is een bezoek aan de huisarts nodig om een ziektebriefje te kunnen voorleggen aan onze werkgever. Wat als dat niet meer nodig zou zijn?

De federale regering bekijkt nu of de plicht om een ziektebriefje in te dienen op het werk bij korte ziekte van enkele dagen, kan afgeschaft worden.
Dokters geven zelf toe dat consultaties voor kortstondige ziektes geen meerwaarde heeft en enkel voor administratie dient. Patiënten weten zelf heel goed wat ze moeten doen en dat is simpelweg uitzieken.

De afschaffing van ziektebriefjes voor kortstondige ziektes zou huisartsen meer tijd geven om te focussen op patiënten die ernstig of langdurig ziek zijn. "En dan zou de aandacht van alle artsen moeten gaan naar de vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen die langdurig ziek zijn, toch nog kans krijgen op werk", zegt Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke.

Voor de werkgever gaat dit verder dan enkel administratie, maar ook het responsabiliseren van de werknemer. Er moet een manier gevonden worden voor de werknemer om duidelijk te maken dat die echt ziek is. Bijvoorbeeld door een persoonlijk contact met de werkgever.

Volgens Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, zal het misbruik beperkt blijven; "In bedrijven die het verplichte briefje al op eigen houtje hebben afgeschaft, zie je dat het kort verzuim net afneemt."