De coronacijfers blijven alsmaar stijgen. Ook als ziekenfonds voelen we de impact hiervan zeer hard. We merken een enorme toename van het aantal telefoons en doktersbriefjes, waardoor de wachttijden oplopen. Onze medewerkers doen er alles aan om je zo snel mogelijk te helpen en bedanken je voor je begrip. Lees meer
Ontdek nog meer goede redenen

Zo maakt OZ het verschil

Je koos bewust voor OZ en daar zal je vast goede redenen voor hebben. Bedankt in elk  geval voor je vertrouwen. 


Dit zijn de beloftes die we willen waarmaken:
 1. Persoonlijke dienstverlening
 2. Gezondheidsfonds
 3. Kwaliteit
 4. Expertise en ervaring
 5. Onafhankelijk

1. Persoonlijke dienstverlening

Iedereen is uniek en je gezondheid – je grootste bezit – is hoogstpersoonlijk. Logisch dat elk van onze klanten onze aandacht verdient. Zo vullen we dat bij OZ in:

Bereikbaarheid voor jou
OZ wil zoveel mogelijk bereikbaar zijn. Contacteer ons op de manier die jou het beste uitkomt: per mail, telefonisch, kom langs in het OZ kantoor of stel je vraag via het onlinekantoor. We maken ons sterk dat je een antwoord krijgt op al je vragen binnen de 48 uur. Geen tijd tijdens de kantooruren? Maak gerust een afspraak in je OZ kantoor op een van de afspraakmomenten buiten de kantooruren.

Onlinekantoor: wanneer jij wil
Via het onlinekantoor vind je een overzicht van jouw dossier, je kan je terugbetalingen raadplegen, een bewijs van tegemoetkoming afdrukken, kleefzegels aanvragen en veel meer, op het moment dat het je past2. Gezondheidsfonds

We willen meer doen dan je helpen als je ziek bent. Zoals je weet, is voorkomen veel beter dan genezen. Daarom doen we er alles aan om je gezondheid in ere te houden of te bevorderen. OZ is dan ook zoveel meer dan een ziekenfonds; het is een gezondheidsfonds. OZ beschikt over een team van experts die zich inzetten voor je fysieke en mentale gezondheid: de OZ promotoren Vitaliteit. Licentiaten lichamelijke opvoeding en een diëtiste organiseren o.a. interessante info- en doesessies, nemen conditietests af en geven persoonlijk beweeg- en voedingsadvies in de OZ fit trailer.3. Kwaliteit

OZ streeft naar 100% tevredenheid, jouw tevredenheid. Ons doel is dat je altijd de best mogelijke dienstverlening krijgt, we streven naar topkwaliteit. Mocht je een vraag of probleem ervaren, meld het ons zeker. We luisteren naar je vraag, houden rekening met je opmerkingen en sturen bij waar het kan.

 • Stap 1: OZ klantenadviseur
  Heb je een vraag of een probleem? Neem dan meteen contact op met de betrokken dienst of een OZ klantenadviseur. Dat is je eerste aanspreekpunt. Je kan mailen naar info@oz.be of bellen naar 03 201 85 55.
  Op al je vragen krijg je binnen 48 uur een antwoord, telefonisch of per mail.

 • Stap 2: OZ ombudsman
  Klachten worden intern geregistreerd. Zo krijgt OZ actuele informatie over de daadwerkelijke behoeften van onze klanten. Het stelt de ombudsdienst in staat om aanbevelingen te formuleren, opdat de dienstverlening kan bijgestuurd en verbeterd worden waar mogelijk. Heb je suggesties of ben je niet tevreden over de dienstverlening van OZ? Laat het ons weten via het suggestieformulier.

4. Expertise en ervaring

OZ heeft meer dan 100 jaar ervaring in de gezondheidszorg. De oudste afdeling is opgericht in 1894 en onafhankelijke bedrijfsleiders zetten er al snel hun schouders onder. Vandaag stellen we onze expertise ter beschikking via onze klantenadviseurs en elk van onze bijna 1.500 medewerkers. Je geniet ervan onder de vorm van onze vele diensten en voordelen, de professionele begeleiding van je medische dossiers, de vlotte terugbetalingen of ‘Mijn OZ’ waarop je je dossier online kan raadplegen.


5. Onafhankelijk

Doordat we niet gebonden zijn aan een politieke partij, medische of economische instantie, ben jij onze enige drijfveer. Jouw gezondheid en welzijn is ons doel. Daarom helpen onze persoonlijke klantenadviseurs je met professioneel advies op maat.


Tevreden klanten daar doen we het voor!

Dit zijn de beloftes die we willen waarmaken:
 1. Persoonlijke dienstverlening
 2. Gezondheidsfonds
 3. Kwaliteit
 4. Expertise en ervaring
 5. Onafhankelijk


1. Persoonlijke dienstverlening

Greet Leemans, OZ klantenadviseur: "Wij proberen de OZ klanten zo goed mogelijk te adviseren en te begeleiden bij al hun vragen rond de ziekteverzekering. Goed luisteren en je inleven in de klant zijn daarbij heel belangrijk. We houden ons eraan om binnen de 48 uur een antwoord te geven en streven ernaar altijd open en duidelijk te zijn."

Niki Van Goubergen, OZ klant: "We zijn sinds april 2013 bij OZ. Dat we één persoonlijk aanspreekpunt hebben, is nieuw voor ons. Ik vind het handig: ik had heel wat vragen in het begin. Greet kent ons dossier en heeft mijn vragen duidelijk en snel beantwoord. Ook de terugbetalingen verlopen heel vlot. We zijn heel tevreden."


2. Gezondheidsfonds

Mont Ventoux 3 keer op 1 dag

Isabelle (53) en haar man Herman zijn gedreven fietsers. Isabelle liet haar conditie testen in de OZ fit trailer. Ze kreeg een positief verslag met persoonlijke verbetertips. “De komende weken volgde ik mijn trainingsschema. Na 10 weken volgde de 2de test: mijn conditie was verbeterd en mijn vetpercentage gezakt. Omdat ik intensiever wilde trainen, vroeg ik OZ om raad. OZ promotor Vitaliteit Jef Vanhoof heeft speciaal voor mij nieuwe trainingsschema’s opgesteld. Die heb ik gevolgd met een prachtig resultaat: in de zomer 2013 hebben we op 1 dag 3 keer de Mont Ventoux opgefietst. Het is door de begeleiding van OZ dat ik zo intens ben gaan trainen.Ik voelde me geweldig gesteund en dat motiveerde me. Intensief sporten doet me deugd, zowel fysiek als mentaal. Dat probeer ik nu ook mijn collega’s aan het verstand te brengen.”


3. Kwaliteit

Kans om te verbeteren

“We willen enerzijds je vraag beantwoorden of het probleem oplossen én anderzijds ervoor zorgen dat dezelfde situatie zich niet meer voordoet”, zegt ombudsman Herman De Kimpe. “Zeker als blijkt dat we vaak dezelfde klacht krijgen van klanten. We zien dit als een kans om onze dienstverlening te verbeteren. Zo is op basis van klantenvragen de procedure bijgestuurd om een aanvraag voor tegemoetkoming van Dentalia te bekomen. Een ander voorbeeld zijn de themamappen die we opstelden voor de klantenadviseurs.
We bundelden alle informatie over bv. logopedie en orthodontie. Zo kan de klantenadviseur de klanten nog professioneler te woord staan. Krijgen we een vraag over uitkeringen, dan behandelt je dossierbeheerder deze prioritair en geven we binnen de 24 uur een antwoord. Want elke dag zonder inkomen is er één te veel.”


4. Expertise en ervaring

Continu opgeleid
Glenn Liekens, OZ klantenadviseur: “In die 20 jaar dat ik bij OZ werk, is er heel wat veranderd. Daarom kan je niet zonder een continue opleiding. We krijgen via ons intranet alle berichten over de ziekenfondsmaterie en houden geregeld teamvergaderingen waarin bijvoorbeeld de nieuwe wetgeving wordt toegelicht. Iedereen bij OZ mag bovendien een aantal opleidingen kiezen om zich in een bepaald domein verder te verdiepen. De laatste opleiding die ik volgde was in mei: ‘de klantenadviseur als gezondheidscoach’. Soms loop ik nog eens mee met de startersopleiding van de nieuwe medewerkers. Ideaal om alles een keer op te frissen: ik leer altijd bij. Elke nieuwe collega krijgt een meter of peter toegewezen. Het doel is dat ze na een half jaar inwerken klaar zijn om 80% van de vragen te kunnen beantwoorden.”
Team van meer dan 100 experts
En omdat niemand alles kan weten, kan de klantenadviseur voor ingewikkelde dossiers te rade gaan bij onze eigen experts. We hebben meer dan 100 experts in huis voor onder meer gezondheidszorgen, arbeidsongeschiktheid, ziekte-uitkeringen, Vitaliteit, Comfort en Vakantie. Glenn: “Als iemand in het buitenland gaat werken, dan overleg ik altijd met onze Expert Internationale Verdragen om er zeker van te zijn dat hij of zij met alles in orde is. Dat is immers heel specifiek per land, zeker voor landen buiten Europa.”
Stem van de klant

Omdat de klantenadviseur dagelijks in contact staat met OZ klanten, weet hij als geen ander wat er leeft en kan hij dit terugkoppelen naar de interne diensten. Zo zit de ervaren Glenn in de werkgroep ‘Naar een gezondheidsfonds’


5. Onafhankelijk

Eigen initiatieven

Filip Bonnevalle, teamcoördinator Marcom en Customer Care: "We kijken kritisch naar de wetgeving rond gezondheid en nemen zelf initiatief als we geloven dat we voor jou een meerwaarde kunnen bieden. Neem nu onze dienst Vitaliteit. Omdat we een grote voorstander zijn van preventieve gezondheidszorg en de overheid dit naar onze zin nog te weinig promoot, zetten onze eigen OZ promotoren Vitaliteit je op weg naar een gezondere levensstijl, zowel fysiek als mentaal. 

Daarnaast richtten we het OZ Reisbureau op voor professioneel en onafhankelijk reisadvies. Door onze samenwerking met een waaier aan touroperators kunnen we voor jou precies de reis zoeken die jij wil. Er eens even tussenuit gaan, laadt je batterijen helemaal op.”

Voordelen en diensten

“OZ maakt je het leven graag gemakkelijker met enkele interessante diensten. Zo kan je bv. je ziekenfondsgegevens zelf beheren wanneer het je uitkomt in de online omgeving ‘mijn OZ’. In het aanvullend voordelenpakket vind je een heleboel tegemoetkomingen en voordelen die niet gedekt zijn door de verplichte verzekering. OZ501 klanten kunnen bv. genieten van een tegemoetkoming bij de  aankoop van een bril of lenzen. Elk jaar herbekijken we alle voordelen en komen er nieuwe voordelen bij om je nog beter van dienst te zijn. Voordelen die weinig gebruikt worden, schaffen we af.”


Alles kan beter

Heb je opmerkingen of suggesties om de dienstverlening van OZ te verbeteren. Laat het ons gerust weten!

Vul hier het online suggestieformulier in.

ozzy