De coronacijfers blijven alsmaar stijgen. Ook als ziekenfonds voelen we de impact hiervan zeer hard. We merken een enorme toename van het aantal telefoons en doktersbriefjes, waardoor de wachttijden oplopen. Onze medewerkers doen er alles aan om je zo snel mogelijk te helpen en bedanken je voor je begrip. Lees meer
Wat te doen bij ... op vakantie gaan

Turkije

Ga je op vakantie in Turkije? Dan moet je met een aantal zaken rekening houden. Hieronder zetten we ze voor jou op een rijtje.

Wat moet je doen voor je vertrekt? 

  • Vraag een document BE-TR111 aan bij OZ. Met dit document kan je een tenlasteneming krijgen van de onmiddellijke en noodzakelijke verzorging gedurende de eerste 3 maanden van je verblijf.
  • Vergeet niet te controleren of je bijdrage voor aanvullende diensten in orde is.
  • Als je dialyse, radio-, chemo- of zuurstoftherapie nodig hebt, moet je een maand vóór vertrek contact opnemen met Mediphone Assist.

Hoe kan je genieten van een financiële tegemoetkoming voor je geneeskundige verzorging?

Je kunt een tegemoetkoming krijgen voor de medische kosten. Dat kan ofwel in Turkije of na uw terugkeer in België. Voor dringende ziekenhuisopnames is een rechtstreekse tenlasteneming van de kosten mogelijk in het kader van de dienst 'Dringende zorg in het buitenland'. 

In Turkije

Bij een ziekenhuisopname:

  • neem binnen 48 uur contact op met de bijstandscentrale Mediphone Assist. Zij helpen je bij de tenlasteneming van de kosten en bij de administratieve stappen die vervuld moeten worden.
  • toon het BE-TR111 document bij de inschrijving in het ziekenhuis. Als het ziekenhuis het document aanvaardt, betaal je alleen maar het persoonlijke aandeel (remgeld).

Het bedrag van de voorgeschreven geneesmiddelen dat je zelf nog moet betalen, is over het algemeen:

  • 10% voor een gepensioneerde
  • 20% voor een actieve persoon

In geval van chronische ziektes worden geneesmiddelen voor 100% ten laste genomen en moet je dus zelf niets betalen.

In België

Als je ter plaatse geen tenlasteneming van de verzorging gevraagd of gekregen hebt, stuur je de facturen door naar OZ en vervul je de juiste tegemoetkomingsaanvraag in. Vergeet niet de betalingsbewijzen, voorschriften en medische verslagen toe te voegen. 

In sommige gevallen met OZ een tariferingsaanvraag naar de Turkse instellingen sturen. In dit geval duurt het max. 6 maanden (na verzending) voordat het antwoord binnen is en de terugbetaling kan worden uitgevoerd. Onder bepaalde voorwaarden kan je een voorschot op de toekomstige terugbetaling krijgen. Dit voorschot bedraagt 75% van het bedrag dat je betaald hebt. Wanneer we het antwoord van de Turkse instelling ontvangen hebben, kunnen we nog een aanvulling toekennen.

Hoe geef je een arbeidsongeschiktheid aan?

Als je arbeidsongeschikt wordt tijdens je verblijf in Turkije, moet je dit aangeven:

  • Ofwel bij het plaatselijke ziekenfonds (SGK) op basis van een getuigschrift van de Turkse behandelende arts met vermelding van zijn adres in Turkije en het adres van OZ (OZ501, Gistelsesteenweg 294 bus 1, 8200 Sint-Andries Brugge, België).
  • Ofwel bij OZ, wij nemen dan verder contact op met het plaatselijke ziekenfonds (SGK).

De verklaring van arbeidsongeschiktheid moet plaatsvinden binnen 5 werkdagen na het begin van de arbeidsongeschiktheid.

Opgelet! Breng ook je (Belgische) werkgever op de hoogte van jouw arbeidsongeschiktheid.


Brochures