Wat te doen bij ... op vakantie gaan

Op reis met de kinderen

Met kinderen op reis

Wanneer je kinderen jonger dan 12 jaar meereizen, is een identiteitskaart met pasfoto of de Kids-ID verplicht. Die moet geldig blijven tot 6 maanden na de terugreisdatum. Vertrek je naar een bestemming waarvoor je een internationaal paspoort nodig hebt, dan moet je er ook een aanvragen voor de kinderen.

Kids-ID (officieel elektronisch reis- en identiteitsdocument)
Wanneer de witte identiteitskaart met pasfoto niet meer geldig is voor de reis, moet je naar je gemeente gaan voor een Kids-ID. Vraag de Kids-ID tijdig aan en hou rekening met een ‘leveringstermijn’ van minimaal 3 weken.

Als een internationaal paspoort vereist is, moeten ook kinderen een eigen paspoort bezitten. Kinderen die slechts vergezeld zijn door één van de ouders, moeten in het bezit zijn van een gelegaliseerde toestemming van de andere ouder.

Als kinderen niet door hun ouders vergezeld worden, moet een door de gemeente gelegaliseerd attest worden voorgelegd waarop de ouders de toestemming verlenen om te reizen. Hierop moet ook de datum van aankomst in en vertrek uit het betrokken land vermeld zijn, het adres waar de kinderen hun vakantie doorbrengen en hun woonplaats in België.