De coronacijfers blijven alsmaar stijgen. Ook als ziekenfonds voelen we de impact hiervan zeer hard. We merken een enorme toename van het aantal telefoons en doktersbriefjes, waardoor de wachttijden oplopen. Onze medewerkers doen er alles aan om je zo snel mogelijk te helpen en bedanken je voor je begrip. Lees meer
banner

Blessurevrij sporten

Niets zo vervelend als je trainingen on hold te moeten zetten omdat je geblesseerd bent. En dat terwijl je het misschien wel had kunnen voorkomen. Je risico op blessures door te sporten minimaal houden? Dit kan je doen!

Voor je gaat sporten

Conditietest Degelijke uitrusting
Blessures ontstaan door overbelasting van spieren, pezen of gewrichten. Ga je te snel en te hard sporten, dan bestaat de kans dat je lichaam protesteert. Om van bij het begin goed in te schatten waar jouw grenzen liggen, kan een conditietest helpen. Daarmee weet je precies hoelang en aan welke intensiteit je het beste traint. Bovendien train je zo niet alleen veiliger, maar ook een stuk efficiënter! Voor je begint te sporten is het verstandig om een kwalitatieve uitrusting te kiezen. Vooral schoenen zijn belangrijk, want je voeten dragen je volledige lichaamsgewicht. Tijdens het lopen bijvoorbeeld, is dat zelfs 3 tot 4 keer je gewicht. Een goede loopschoen verlicht dan de druk op je voeten én vangt de schokken als je loopt op. Ze zijn dus de investering meer dan de moeite waard.

Tijdens je training

Heb je je conditie laten testen? De perfecte uitrusting gevonden? Dan ben je klaar om veilig aan je training te beginnen!

Opwarmen Stretchen Trainen Uitlopen
Zwaai je armen en benen los voor een eerste opwarming. Daarna kan je rustig beginnen lopen. 10 minuten is meestal voldoende voor een opwarming. Na de opwarming zijn je spieren klaar voor de training, maar nog niet vermoeid. Het ideale moment om ze even te stretchen. Focus op de spieren die het meest belast zullen worden. Werk je training af volgens de aanbevelingen van je conditietest. Voel je toch ergens pijn in je spieren of gewrichten? Dan wijst dat op overbelasting. Stop om erger te vermijden. De laatste 5 minuten van je training loop je op een rustig tempo uit tot je hartslag en ademhaling voldoende gezakt zijn. Met deze ‘cooling down’ vermijd je stramme spieren na je training.

Tips om te stretchen

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, maakt stretchen je spieren niet langer. Eigenlijk vergroot stretchen de elasticiteit van je spieren. Het geeft je spieren een ontspannen gevoel, verbetert je houding en vergroot je bewegingsbereik. Hierdoor kan je efficiënter trainen en verklein je de kans op blessures.

  • Stretch geen koude of vermoeide spieren.
  • Stretch niet na een belastende activiteit.
  • Stretch in evenwicht voor een beter resultaat.
  • Stretch telkens een halve minuut, tenzij het te pijnlijk wordt.
Schouders Kuiten Bovenbenen Lichaam
Sla je gestrekte armen achter je rug in elkaar en til ze wat op. Zet je ene been voor het andere en leun lichtjes naar voor terwijl je het achterste been strekt. Breng je hiel naar je zitvlak en hou je knieën tegen elkaar. Ga op je tenen staan en reik je handen zo hoog mogelijk de lucht in.

Meer sporttips