banner cardio

Cardio of krachttraining?

Wie meer wil bewegen heeft veel mogelijkheden. Je kan je in het zweet pompen in de fitness, baantjes trekken in het zwembad of heerlijk joggen in het bos om gezonder te worden. Of je voor cardio of krachttraining kiest, hangt vooral af van je persoonlijke interesse. Maar ook je doelstellingen spelen een rol!

Wat is cardio?

Cardiotraining verbetert je conditie. Door je hartslag constant te houden tijdens het lopen, roeien of fietsen, bouw je je conditie op. Hoe gelijker je hartslag blijft, hoe meer vorderingen je maakt. Met alle positieve gevolgen van dien, van een sterkere weestand tot beter slapen.

Wat is krachttraining?

Het doel van krachttraining is je spieren sterker maken. Tijdens de training verandert je spiermassa. Afhankelijk van het programma en je doelstellingen, maak je je spieren explosiever, krachtiger of creëer je meer volume. Die getrainde spieren zien er vaak fraai uit, maar ondersteunen ook je botten beter, waardoor je minder kans op blessures loopt en je houding verbetert.

Sport je recreatief en wil gewoon als hobby in beweging blijven om daar fysiek en mentaal de vruchten van plukken? Dan kies je cardio of krachttraining. Heb je een doel voor ogen, zoals afvallen of trainen voor een wedstrijd? Dan is een combinatie van beide ideaal.

Cardio en krachttraining gaan hand in hand

Hoewel de meesten lopers of fietsers niet meteen associëren met grote spierballen, doen ze er goed aan om ook hun spieren meer te ontwikkelen. Cardioprestaties worden namelijk niet alleen door je conditie en uithoudingsvermogen bepaald, maar ook door je spierkracht.

Meer explosiviteit

Minder blessures
Aan het begin van een training heb je meestal nog genoeg energie om op je houding te letten, maar als je moe wordt, is dat moeilijker vol te houden. Met bijkomende krachtoefeningen ontwikkel je meer vermogen en explosiviteit.

Met spierversterkende oefeningen die gericht zijn op je houding, verbeter je je technieken en evenwicht, waardoor je langere prestaties kan neerzetten. Bovendien met minder kans op blessures.

 

Afvallen? Ga voor een dubbele win

Is jouw doel afvallen? Ook dan is de combi cardio-kracht je beste keuze. Wie wil vermageren zal meer kilocalorieën willen verbruiken dan innemen. Door te sporten bereik je dat sneller. Vooral cardio verbrandt extra calorieën, doordat het meer energie kost. Zelfs aan een lagere intensiteit, is cardio uitstekend voor je vetverbranding. Aan de andere kant is krachttraining ook heel goed om te vermageren. Want je verbrandt niet alleen tijdens de training zelf extra calorieën, maar ook nog tot 2 dagen na je training. Dat komt omdat je spieren dan nog steeds aan het herstellen zijn, en dus meer energie verbruiken. Een ander voordeel van krachttraining is dat je lichaam er na verloop van tijd ook strakker kan uitzien.

Naast sporten is ook je voeding belangrijk om gezond gewicht te verliezen! Lees er meer over.

Hoeveel moet ik trainen?

Tenzij je ziek bent, of pijn hebt, kan cardio elke dag. Voor krachttraining geldt een algemene richtlijn om 2 tot 3 dagen per week te trainen. Zo belast je je spieren niet teveel en krijgen ze de kans om te herstellen. Net als cardio, bouw je je krachttraining het best geleidelijk op:

  • Licht brandend gevoel in je spieren als je traint: goed bezig!
  • Voel je niks: geef wat meer gewicht aan je training.
  • Spierpijn achteraf: te zwaar getraind, volgende keer wat voorzichtiger zijn.

Welke spieren moet ik trainen?

Ook dat hangt van je doelstelling af. Wie wil vermageren, traint best alle spiergroepen. Het efficiëntste is dan om 1 dag per week de benen te trainen, en de andere dag de torso (armen, buik, schouders en rug). Wie zijn of haar cardioprestaties wil verbeteren, traint best vooral de betrokken spiergroepen.

Meer sporttips