stoppen met roken

Stoppen met roken

Heb je beslist dat je wil stoppen met roken? Dat is al de eerste stap in de goede richting. Of heb je al meermaals geprobeerd zonder resultaat? Geen nood. Uit elke rookstoppoging zijn lessen te trekken voor de volgende keer. Veel rokers stoppen op eigen houtje, maar niet iedereen slaagt hierin. Iedereen reageert nu eenmaal anders op een verslaving en soms heb je gewoon hulp nodig. Er zijn verschillende (gratis) initiatieven waarop je beroep kan doen.

1. De Rookstop App van Tabakstop

Stel jezelf een duidelijk doel voor ogen: op welke dag wil jij rookvrij zijn? Die datum kan je invullen in de app Tabakstop. De app helpt je jouw doel te bereiken. Zo krijg je elke dag een tip. Iedere week moedigt deze app je ook aan met een persoonlijke felicitatiebadge. En wat heel interessant is: hier kom je te weten welk budget je uitspaart door niet te roken. In de chatroom kan je anoniem chatten. En via Messenger kan je berichten uitwisselen met tabakologen. Is de drang naar de sigaret ineens te groot? Gebruik de SOS-knop. Swipe door tips om je aandacht af te leiden. Bijvoorbeeld: loop de trap 2 keer op en neer, schil een appel of tel alle witte auto’s rondom je in de file. De app is gratis en kan je downloaden op jouw smartphone via de app store.

2. Gratis bellen met een tabakoloog

Soms heb je gewoon iemand nodig die je aanmoedigt. Via de Stoplijn kom je in contact met een tabakoloog die jou persoonlijk begeleidt. Samen bespreken jullie hoe je van de sigaret kan afraken. Dit is zonder twijfel de meest toegankelijke vorm van begeleiding. Je kan elke werkdag bellen naar de Stoplijn tussen 15u en 19u. Wil je liever op een ander moment bellen, in de ochtend of later op de avond? Meld je dan aan op www.tabakstop.be. Je hebt recht op maximaal 8 telefoongesprekken gespreid over 3 maanden tijd. Bel gratis naar de Stoplijn 0800-111 00.

3. Ervaringen delen in groep

Ben je benieuwd hoe andere rokers het aanpakken? Het helpt om ervaringen uit te wisselen via een groepssessie. Deze sessies worden georganiseerd door gemeenten, ziekenhuizen of mutualiteiten. De Vlaamse overheid voorziet een tussenkomst.

Check op welke tussenkomst jij recht hebt: www.vlaanderen.be/rookstopbegeleiding

Vind een rookstopgroep in jouw buurt op www.tabakologen.be

4. Elkaar steunen via Facebook

Tabakstop heeft ook een virtuele steungroep op Facebook: ‘Stoppen met roken. Samen, lukt het!’. (Ex-)rokers ondersteunen er elkaar en je krijgt er advies van de tabakologen van Tabakstop. Iedereen die wil stoppen met roken en het op langere termijn wil volhouden, is welkom. Om je eigen ervaringen met anderen te delen en om steun en tips te krijgen van de medestoppers.

 

5. Schrijf je in voor de infosessie

Wil je weten hoe je op een comfortabele manier kunt stoppen met roken? Hoe je meer kans maakt om een rookvrij leven te leiden? Schrijf je in voor de interactieve infosessie 'Stoppen met roken' op woensdag 24 februari van 20u tot 21u30.