In november zijn we gesloten op maandag 1 en van donderdag 11 t.e.m. zaterdag 13 november.  Op Mijn OZ kan je 24/7 terecht. Je mag alle documenten en attesten in de OZ brievenbus stoppen. Deze wordt dagelijks geledigd.

Zo loop je blessurevrij

Geen zin om te moeten stoppen met lopen omdat je last hebt van blessures? Met deze tips en tricks geraak je verder zonder pijn! 

Vertrek met voorsprong dankzij het deskundige beweeg- en voedingsadvies van de OZ promotoren Vitaliteit. Maak een afspraak in de OZ fit trailer bij jou in de buurt.

Laat voordat je begint met sporten een conditietest of biomechanische screening afnemen. Een test of screening biedt je immers niks dan voordelen!

Als je je laat testen, weet je bijvoorbeeld aan welke intensiteit je best kan trainen om gezond te sporten en blessures zoveel mogelijk te vermijden.

Aan de hand van je testresultaten kan je de training ook aanpassen aan je conditie en mogelijkheden. Hoe meer rekening je hiermee houdt, hoe efficiënter je kan trainen en hoe gemakkelijker het wordt om je doel te bereiken.


Wist je dat de druk op je voet bij het lopen 3 tot 4 keer je lichaamsgewicht is? Investeer dus zeker in goede loopschoenen om blessures te voorkomen.

Deskundig advies is dan ook goud waard bij de aankoop van je loopschoenen. Na een korte test op een loopband en een voetdrukmeeting weet je welke schoenen het beste bij jou passen. Met de meeste trainingsschoenen leg je al snel zo’n 1.000 km af. Zeker de moeite om in te investeren dus!


Heb je je conditie laten testen? Juiste loopschoenen gevonden? Dan ben je helemaal klaar om aan je training te beginnen! 
  • Warm eerst even je spieren op door met je armen te zwaaien en je benen los te schudden. 
  • Daarna kan je rustig beginnen te lopen. Na 10 minuutjes lopen, kan je even tijd nemen om te stretchen. Je spieren zijn dan voldoende opgewarmd en nog niet te vermoeid. 
  • De laatste vijf minuten van je training kan je uitlopen. Loop op een rustig tempo zodat je hartslag langzaam zakt en je ademhaling trager wordt. Een goede cooling down is vooral nuttig om de kans op stramme spieren te verminderen.


Stretchen maakt je spieren langer. Dat is vooral nuttig als je langere afstanden wil lopen. Met onderstaande tips rek je je spieren met gemak:

  • Stretch nooit met koude of vermoeide spieren om blessures te vermijden.
  • Probeer evenwichtig te stretchen. Zo zal je veel meer effect merken dan bij verend stretchen. 
  • Houd de oefeningen gerust een halve minuut aan, zolang het geen pijn doet.
  • Schouders: sla je gestrekte armen achter je rug in elkaar en til ze iets op.
  • Kuiten: zet je ene been voor het andere en leun lichtjes naar voren terwijl je je benen gestrekt houdt.
  • Bovenbenen: breng een hiel naar je bil en houd dat eventjes aan.
  • Rek je tenslotte eens helemaal uit door op je tenen te staan en je handen hoog in de lucht te strekken.

Info- en doesessies

OZ Vitaliteit organiseert tal van info- en doesessies over sterk uiteenlopende gezondheidsthema’s zoals yoga, indoor cycling, zumba...

Bekijk hier alle info- en doesessies.