Voeding tijdens het sporten

  • Bij intensieve inspanningen haal je vooral energie uit koolhydraten. Die vind je vooral uit zetmeel en suikers.
  • Bij lage inspanningsniveaus spreek je vooral de vetten in je lichaam aan. Wie gaat joggen verbrandt dus meer vet dan wie sprint.

  • Wat je ook eet net voor het sporten, eet er nooit te veel van. 
  • Doe je mee aan een wedstrijd? Eet de dagen ervoor gerust iets meer.
  • Kies de dagen vóór de inspanning vooral voor trage suikers. Die vind je in pasta, roggebrood, erwten, linzen, fruit, noten, olijven, spinazie, tomaten, …
  • Net voor de wedstrijd kies je best voor geraffineerde producten omdat die beter verteren. Wit brood of sandwiches zijn ideaal. Eet niks meer in de laatste twee uren vóór de wedstrijd.

  • Ga je recreatief sporten? Neem dan na een uur een korte pauze en vul je energie bij met een banaan, gedroogde abrikozen of een energiereep.
  • Als je deelneemt aan een sportwedstrijd, kies je tijdens de wedstrijd best voor vloeibaar voedsel zoals een gel. Je lichaam neemt dit gemakkelijker op zodat je er meteen weer tegenaan kan.

  • Na de inspanning hebben je spieren vooral nood aan vocht, suikers en eiwitten. Drink zo snel mogelijk een recuperatiedrank om de tekorten terug aan te vullen.
  • Wacht na een zware inspanning minstens een uur om te eten. Eerst moet je lichaam kunnen recupereren.
  • Om je reserves terug helemaal op peil te brengen, kan je na het sporten een gezonde maaltijd eten. Varieer hierbij met groenten, pasta, kip, volkorenrijst, aardappelen of muesli.
  • Last van spierkrampen? Dat kan je verhelpen met donkergroene bladgroente zoals spinazie, noten, gedroogde vijgen, avocado of banaan. Deze groenten en fruit zitten boordevol magnesium, ideaal om je vermoeide spieren terug aan te sterken!

Voedingsadvies

Zoek je extra uitleg over voeding? Schrijf je hier in voor gepersonaliseerd voedingsadvies.